Chleb i drożdżówki takie, że palce lizać

21 Lipiec 2023
Smaczne i zdrowe. Takie jest pieczywo z piekarni Zdrowy Bochen, która działa na Jędrzychowie od pięciu lat. Chleby na naturalnym zakwasie i bezglutenowe zdobyły wielu wiernych klientów.

Marcelina Sikorska, właścicielka piekarni, jest samoukiem. - Wszystko zaczęło się niepozornie, 10 lat temu - wspomina pani Marcelina. - Byłam w ciąży na urlopie. Teściowa dała mi zakwas i sprawdzony przepis na chleb. Zresztą, z powodu chwilowych problemów zdrowotnych, potrzebowałam pieczywa z tzw. niższym indeksem glikemicznym.

M. Sikorska eksperymentowała z mąkami i postawiła na orkisz. To wartościowe ziarno, najstarszy gatunek pszenicy. Pierwszym popisowym wypiekiem był właśnie chleb żytni pełnoziarnisty orkiszowy, na zakwasie. Obecnie w ofercie są m.in. chleby żytni, orkiszowy, żytnio-orkiszowy, razowy, wiejski orkiszowy z cebulką i pomidorami, dziecięcy tostowy na zakwasie oraz chałka orkiszowa na zakwasie.

Te pyszne chleby nie są tanie, ale przynajmniej mamy pewność, że długo zachowają świeżość. I nie ma mowy o tym, żeby pokruszyły się następnego dnia. Nowością są przepyszne drożdżówki z jagodami. Wyroby z piekarni Zdrowy Bochen można kupić co niedzielę w Ochli na popularnym Zielonym Targu. Wyprzedają się błyskawicznie, często w godzinę, dwie. Są też dowożone bezpłatnie na terenie całej Zielonej Góry. Klientów nie brakuje.

- Pani Marcelina została Ulubionym Producentem Lubuskim w 2020 r., w pierwszej edycji naszego konkursu - mówi Justyna Gray z Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego. - Zdobyła najwięcej głosów konsumentów. Rok później była na drugim miejscu, w 2022 r. znalazła się w pierwszej dziesiątce. Klienci wskazywali na doskonały smak pieczywa, to szeroka oferta dla wszystkich, także dzieci.

M. Sikorska dwukrotnie poprowadziła warsztaty piekarnicze, uczestnicy mieli możliwość samodzielnie przygotowywać zaczyny (mąka i woda pod konkretne ciasto) i zakwasy (z mąki i wody, z których po sfermentowaniu wyrasta ciasto). W roli nauczycielki spisała się na medal! - Uwielbiam opowiadać o swojej pracy, mam do tego serce - przyznaje pani Marcelina. I dodaje: - Moje wypieki to samo zdrowie. Chleb na zakwasie poprawia odporność i stan naszych jelit. Ma działanie antynowotworowe.

Wszelkie nowości z piekarni znajdziemy na zdrowybochen.pl lub Facebooku.

Przypominamy, że na łamach „Łącznika”, przy współpracy z Lubuskim Centrum Produktu Regionalnego, prezentujemy lokalnych producentów. Z nami dowiecie się, co dobrego i gdzie można skosztować!

(rk)