Rodzinne gotowanie w Ogrodzie Botanicznym

25 Sierpień 2023
Klasyczne amerykańskie burgery, staropolski bigos, orientalne sajgonki oraz moc warzyw i owoców. W niedzielę, 27 sierpnia w godz. 12.00-16.00 w Ogrodzie Botanicznym zielonogórzanie wybiorą się w kulinarną podróż. Żegnamy wakacje w „Kuchni bez granic”

– Chcemy, żeby dziadkowie nauczyli się, jak przygotować np. sajgonki, a w rewanżu wnuki ugotują staropolski bigos. W tym czasie rodzice skomponują burgera. To będzie familijne gotowanie! – mówi Grzegorz Hryniewicz, inicjator wydarzenia.

 – Nauczymy, zdradzimy kilka sekretów i miło spędzimy czas – dodaje Małgorzata Sadowska, szefowa Kuchni Bistro Regionalne.

- Szykujcie się też na owocowo-warzywny zawrót głowy – uśmiecha się Aleksandra Majsnerowska, dietetyk kliniczny oraz pedagog. Organizatorzy zapewniają produkty i kuchenne akcesoria. Wstęp w cenie biletu do Ogrodu Botanicznego.

Cztery obszary

Program „Kuchni bez granic” podzielono na cztery obszary. W Ogrodzie Botanicznym, przy wigwamie staną namioty, w których goście pod okiem kulinarnych mistrzów będą zgłębiać tajemnice kuchni. W „Kuchni orientalnej” uczestnicy nauczą się samodzielnie przyrządzać najpopularniejsze danie kuchni azjatyckiej, czyli sajgonki. Będą też warsztaty, podczas których dowiemy się, jak komponować orientalne sosy. W „Kuchni dzikiej” uczestnicy przygotują produkty, z których ugotują staropolski bigos myśliwski.

- Kiszonki mamy już gotowe – zaznacza M. Sadowska. - To dzieło uczestników warsztatów kulinarnych „Smacznie, zdrowo, kolorowo”, jakie prowadziłam w Galerii Warto Jest Pomagać.

W Ogrodzie Botanicznym stanie też amerykańska burgerownia. W „Burgerkuchni” każdy z kucharzy skomponuje, i zje autorskiego burgera. Ciekawostki, porady i przepisy na dania warzywno-owocowe poznamy w strefie „Warzywno-owocowy zawrót głowy”.

Dużo warzyw

 – Zbilansowana dieta, bogata w warzywa i owce to podstawa żywienia – wyjaśnia Aleksandra Majsnerowska, dietetyk kliniczny oraz pedagog. - Owoce i warzywa są źródłem witamin, minerałów, błonnika, antyoksydantów i innych dobrych dla zdrowia składników. Sięganie po warzywa i owoce wspiera pracę układu odpornościowego, spowalnia procesy starzenia się organizmu, korzystnie wpływa na wygląd sylwetki, cery i włosów.

Organizatorzy „Kuchni bez granic” informują, że w przypadku złych warunków atmosferycznych, termin wydarzenia może ulec zmianie.

 (łc)