Gwiazdkowy jarmark w Zaborze
Przepis na udaną sobotę, pełną bożonarodzeniowego klimatu? Trzeba połączyć świąteczny nastrój, tradycyjne smaki, winną historię regionu i szczyptę nowoczesności – wszystko to czeka podczas „Nie(winnego) gwiazdkowania”, 12 grudnia, w Lubuskim Centrum Winiarstwa, w Zaborze, przy ul. Winiarskiej 1, od 12.00 do 16.00.
Organizatorzy gwarantują nie tylko wspaniałą, (nie)winną zabawę dla całych rodzin, ale także możliwość zakupu oryginalnych upominków pod choinkę oraz wspaniałych produktów regionalnych, takich jak sery, miody, wędliny, wino i inne smakołyki.
Chętnych, by wyruszyć w „winną” podróż, po Lubuskim Centrum Winiarstwa oprowadzi przewodnik, który opowiadać będzie m.in. o odradzaniu tradycji winiarskich w Lubuskiem oraz o technice produkcji „napoju bogów”. – To także część naszego regionalnego dziedzictwa kulturowego – mówi marszałek Elżbieta Anna Polak. – Stąd pomysł zorganizowania bożonarodzeniowego jarmarku właśnie w Lubuskim Centrum Winiarstwa. To dzięki tradycji co roku ubieramy wspólnie choinkę i zasiadamy przy wigilijnym stole, więc warto też poznać historię i obyczaje Ziemi Lubuskiej, która od XIII w. związana jest z winiarstwem.
Któż z nas nie pamięta samodzielnie wykonywanych ozdób na choinkę? Niejednemu pewnie zakręci się łezka w oku, gdy jego pociechy przygotują w sobotę dekoracje świąteczne. Wyłącznie z naturalnych materiałów! Lubuska artystka Sylwia Gromacka-Staśko pokaże jak ozdobić choinki m.in. słomianymi gwiazdami oraz zawieszkami z masy solnej i papieru.
Małych i dużych gości Biały Tulipan Rękodzieło zaprasza także na bezpłatne warsztaty zdobienia bożonarodzeniowych pierników. Ten słodki symbol świąteczny wypiekany będzie z prawdziwego ciasta, przygotowanego zgodnie z tradycją rodzinną przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Pierniki zdobione będą lukrem i kolorowymi posypkami, a okraszone zostaną garścią ludowych opowieści o pierniku.
Autorska pracownia rękodzielnicza „Spod Hebelka” pokaże cudeńka z drewna, które będzie można udekorować i zakupić, by wyjątkowo upiększyć świąteczny stół.
Nie tylko korzenny aromat pierników będzie kusić tego dnia! Na świątecznych lubuskich stołach nie może przecież zabraknąć zdrowych i naturalnych produktów od sprawdzonych, regionalnych producentów. Zakupić będzie można m.in. bezkonkurencyjne Lody Babci Mani. Do wypieków idealnie nada się swojskie masło, a na przystawkę sery produkowane od zwierząt z własnej hodowli. Amatorzy wiejskich wędlin również znajdą coś dla podniebienia w postaci różnego rodzaju wyrobów masarskich przygotowywanych z pasją na tradycyjnych recepturach.
Ponieważ jarmark odbywa się na Lubuskim Szlaku Wina i Miodu, podczas „gwiazdkowania” nie może zabraknąć miodów i wyrobów pszczelarskich, a lubuscy winiarze, m.in. z winnic: Miłosz, Julia i Saint Vincent, pochwalą się swoją bogatą ofertą.
Wielbicielom wytrawnych i tradycyjnych smaków polecamy kiszoną kapustęi ogórki oraz chleb, a fanom zdrowej i naturalnej żywności – ekologiczne jabłka i soki wytwarzane z nowych, ciekawych i aromatycznych odmian jabłek, a także olej lniany uprawiany starą, sprawdzoną metodą, gwarantującą najwyższą jakość i odpowiednie właściwości.
Podczas gwiazdkowego spotkania na ludową nutę przygrywać będzie kapela Syrba. Na wszystkich odwiedzających czekać będzie słodki poczęstunek i gorące napoje, świąteczna atmosfera oraz dobra zabawa!