Pierniki. Świąteczna misja dla cierpliwych
Interes, który powstał z pasji, kwitnie od 14 lat. Na początku głównymi odbiorcami ich produktów była rodzina i przyjaciele. Dziś, w dobie szacunku do rękodzieła, słodkie piernikowe prezenty często zamawiają firmy na podarunki dla pracowników i partnerów w interesach. - Jeszcze nie jest za późno - kusi Dorota Krzywda i zaprasza do nowootwartego przydomowego sklepiku w Raculce przy ul. Zielony Las 32. - Przygotowujemy świąteczne paczki, którymi przedsiębiorcy obdarowują pracowników, ale również indywidualne prezenty.
Komponując prezent możemy zdać się na inwencję pani Doroty albo poszaleć samemu. Jest w czym wybierać. Oprócz pierniczków znajdziemy przetwory z wiśni, czerwonej porzeczki, śliwki, orzechów. Biały Tulipan ma rękę do gotowania i pieczenia. Na ministerialnej liście produktów tradycyjnych znalazły się jego powidła śliwkowe z węgierek, babka wielkanocna ucierana, drożdżowiec z sezonowymi owocami i kruche ciasteczka, tzw. smalcówki. Ma również na koncie Lubuską Perłę i Certyfikat Producent Lubuski.
Przy pierniczkach praca na całego rozpoczyna się w okolicach października. Wtedy zostaje uruchomiony ogromny pięciopółkowy nowoczesny piec, w którym będą wypiekane słodkości. Ciasto przygotowują wspólnie, w rodzinnym gronie, bez pomocników z zewnątrz. W weekendy do wspólnej pracy angażują się czasem córki. Starsza, Martyna w Białym Tulipanie tworzy także świece i mydła. Wyjątkowy składnik pierników? - Pasja i miłość - twierdzi pani Dorota.
Przepis na pierniczki od Białego Tulipana
Składniki:
125 g miodu
125 g cukru
75 g masła
1 jajko
1 opakowanie przyprawy do piernika
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
400 g mąki
Sposób przygotowania:
Podgrzewamy miód z cukrem i masłem, a następnie odstawiamy do ostudzenia. Do chłodnej masy miodowej dodajemy jajko i przyprawy. Wszystko mieszamy. Przesiewamy mąkę i mieszamy ją z sodą i proszkiem do pieczenia. Zagniatamy masę. Odstawiamy w chłodne miejsce na dwa-trzy dni. Wałkujemy ciasto na grubość 0,5 cm, wykrawamy ciasteczka, a następnie pieczemy w piekarniku w temp. 180 st. C około 10-12 minut w zależności od wielkości ciasteczek.
(ah)