Pierniki. Świąteczna misja dla cierpliwych

12 Grudzień 2024
Sezon na pierniki w pełni, ale Dorota i Jerzy Krzywda z Białego Tulipana pracują przez okrągły rok. Święta to zwieńczenie ich dzieła - lukrowane pierniki trafiają do paczek obok pachnących świec zamkniętych w słoiczkach i domowych przetworów. Wszystko w pięknej oprawie. Aż szkoda jeść!

Interes, który powstał z pasji, kwitnie od 14 lat. Na początku głównymi odbiorcami ich produktów była rodzina i przyjaciele. Dziś, w dobie szacunku do rękodzieła, słodkie piernikowe prezenty często zamawiają firmy na podarunki dla pracowników i partnerów w interesach. - Jeszcze nie jest za późno - kusi Dorota Krzywda i zaprasza do nowootwartego przydomowego sklepiku w Raculce przy ul. Zielony Las 32. - Przygotowujemy świąteczne paczki, którymi przedsiębiorcy obdarowują pracowników, ale również indywidualne prezenty.

Komponując prezent możemy zdać się na inwencję pani Doroty albo poszaleć samemu. Jest w czym wybierać. Oprócz pierniczków znajdziemy przetwory z wiśni, czerwonej porzeczki, śliwki, orzechów. Biały Tulipan ma rękę do gotowania i pieczenia. Na ministerialnej liście produktów tradycyjnych znalazły się jego powidła śliwkowe z węgierek, babka wielkanocna ucierana, drożdżowiec z sezonowymi owocami i kruche ciasteczka, tzw. smalcówki. Ma również na koncie Lubuską Perłę i Certyfikat Producent Lubuski.

Przy pierniczkach praca na całego rozpoczyna się w okolicach października. Wtedy zostaje uruchomiony ogromny pięciopółkowy nowoczesny piec, w którym będą wypiekane słodkości. Ciasto przygotowują wspólnie, w rodzinnym gronie, bez pomocników z zewnątrz. W weekendy do wspólnej pracy angażują się czasem córki. Starsza, Martyna w Białym Tulipanie tworzy także świece i mydła. Wyjątkowy składnik pierników? - Pasja i miłość - twierdzi pani Dorota.

Przepis na pierniczki od Białego Tulipana

Składniki:

125 g miodu

125 g cukru

75 g masła

1 jajko

1 opakowanie przyprawy do piernika

½ łyżeczki sody oczyszczonej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

400 g mąki

Sposób przygotowania:

Podgrzewamy miód z cukrem i masłem, a następnie odstawiamy do ostudzenia. Do chłodnej masy miodowej dodajemy jajko i przyprawy. Wszystko mieszamy. Przesiewamy mąkę i mieszamy ją z sodą i proszkiem do pieczenia. Zagniatamy masę. Odstawiamy w chłodne miejsce na dwa-trzy dni. Wałkujemy ciasto na grubość 0,5 cm, wykrawamy ciasteczka, a następnie pieczemy w piekarniku w temp. 180 st. C około 10-12 minut w zależności od wielkości ciasteczek.

 

(ah)