Produkt regionalny. Nic, tylko kupować smakołyki u swoich!
Świeże, bez dodatków i ulepszaczy, z łańcuchem dostaw skróconym do minimum - smakołyki naszych producentów regionalnych są sprawdzone i nagradzane, a niejeden widnieje na liście stworzonej w 2004 r. i prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zawiera ona produkty, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji. Na liście są 84 lubuskie produkty. Większość z nich kupimy w Zielonej Górze.
Zmasowany „atak” rodzimych producentów następuje w każdą niedzielę na Twoim Zielonym Targu w Ochli przy ul. Zielonogórskiej 5. Można tam spotkać kilkudziesięciu producentów żywności i rękodzieła. Coraz częściej swojskie produkty pojawiają się w osiedlowych sklepikach.
Na zakupy z pewnością wybierzemy się przed świętami. W weekend, 14 i 15 grudnia na jarmarku „Idą święta” w Ochli pojawi się ponad 100 wystawców z województwa, którzy będą sprzedawać swoje wędliny, sery, przetwory, miody. Na miejscu z wyrobami będą też lubuscy winiarze. Nie zabraknie rękodzieła: biżuterii, dekoracji, świec, czapek, szalików...
Zakupom będą towarzyszyć koncerty piosenki świątecznej i kolęd, ze sceny popłyną też porady, jak przygotowywać tradycyjne produkty i dlaczego warto kupić rękodzieło na prezent. W skansenie będzie też strefa, w której spotkamy koła gospodyń wiejskich. Wiemy, że pojawi się grzane wino i tradycyjny barszcz na zakwasie!
(ah)